Beelden & Schalen

Mozaiek schalen

Mozaiek schalen zijn ingelegd met spiegelende keramische steentjes in diverse kleurstellingen. Prachtig om te zien en te gebruiken als fruitschaal of voor de sier. En waar zo’n schaal helemaal tot zijn recht komt, is op een zonnige vensterbank. De spiegeltjes in de schaal projecteren vlekje zonlicht op het plafond. Gewoon een feestelijke aanblik zo’n plafond. Om die reden vindt Anton dit zijn favoriete product.

De schalen en ook nog andere aardewerkproducten worden geïmporteerd door Wisnu en zij kopen die in bij twee aardewerkproducenten op het Indonesische eiland Java. Dat zijn Benya Art Craft en Jovan Ceramics. Zij hebben beide een werkplaats in de omgeving van de bekende stad Yogyakarta.

Bij de productie van de aardewerk siervoorwerpen wordt bij beide producenten gebruik gemaakt van “tanah godean “, roodbruine aarde uit de 2e en 3e grondlaag. De producten worden gebakken bij een temperatuur van maximaal 850 graden celcius. Dit betekent, dat het aardewerk niet winterhard is alhoewel het in de praktijk meestal weinig problemen geeft. Voor de zekerheid is het aan te bevelen om deze producten bij matige tot strenge vorst binnen te plaatsen.

Benya Art Craft is gespecialiseerd in modern vormgegeven schalen, vazen en ander aardewerk. De eigenaar, Adnan, heeft een afgeronde opleiding aan de Academy of Arts in Yogyakarta. Samen met de designers van Wisnu worden voortdurend nieuwe lijnen ontwikkeld die op de westerse markt met veel succes verkocht worden.

Rijk gedecoreerd servies uit Tunesië

De schalen, kommen en borden worden door de pottenbakkers uit Tunesië nog steeds handmatig vervaardigd. Vervolgens wordt alles gedecoreerd met kleurrijk glazuur, stuk voor stuk, allemaal met de hand. Dat maakt de schalen allemaal net een tikkeltje anders waardoor het servies een persoonlijk karakter krijgt. Pottenbakken is een traditioneel ambacht waar de hele familie aan meewerkt. Daarom is de werkplaats vaak gewoon aan huis. In Tunesië heerst grote werkeloosheid en nog steeds hebben veel mensen geen scholing gehad. Traditioneel ambachtswerk is voor hen een belangrijke manier om toch een inkomen te verdienen.

Handbeschilderde bloempotten, vazen en wanddecoraties uit Mexico

Hét succesnummer uit Mexico. Een fraaie, met de hand beschilderde bloempot. Gemaakt volgens een 500 jaar oude Mexicaanse traditie. De vrouwen beschilderen de potten met een eigen ontwerp. Geen pot is hetzelfde. Die oude traditie maakt sterke producten: ze kunnen zowel binnen als buiten staan, alleen bij vorst moeten ze naar binnen. Het basismateriaal van de bloempotten is klei, afkomstig uit de Mexicaanse heuvels. Daarvan wordt gietklei gemaakt, die vervolgens in mallen wordt gegoten. Op dit moment zijn er 400 verschillende mallen: van kleine decoratieve objecten als kikkers, tot grote tuinobjecten van bijna een meter. Na het drogen gaan de producten in een grote elektrische oven. Dan volgt de decoratie. Eerst tekenen de vrouwen met potlood een ontwerp, om het vervolgens met verf in te vullen. Hierna gaan ze wederom in de oven waardoor de felle kleuren zichtbaar worden. Dan een laag glazuur en voor de laatste keer worden ze gebakken. Voorheen gebruikte men natuurlijke verfstoffen uit de klei zelf. Nu kiest men voor fellere kleuren – afkomstig van de groothandel – zodat het kleurgebruik beter aansluit bij de trends van vandaag.

Techniek
De techniek die ruim 500 jaar in Mexico wordt toegepast, komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Tijdens de bezetting van Spanje gaven de Noordafrikaanse Moren de techniek aan de Spanjaarden door, die het op hun beurt in de 15e en 16e eeuw mee naar Latijns-Amerika namen. Hoewel de modellen, designs en kleurencombinaties in de loop der eeuwen veelvuldig zijn veranderd, is de relatie met Marokkaans aardewerk nog steeds herkenbaar.


Een groot familiebedrijf maakt de potten. De werknemers werken onder goede omstandigheden: uit de zon en uit de wind – het kan er enorm hard waaien! Maria Isabel richtte het bedrijf 12 jaar geleden op. Zij maakt de designs en stelt de kleurencombinaties samen. Er werken voornamelijk vrouwen die met het inkomen dat ze verdienen onder meer het schoolgeld voor hun kinderen kunnen betalen. Alleen het fysiek zware werk, zoals het gieten van de objecten en het in- en uitladen van de ovens doen de mannen. Wat overigens ook belangrijk is om te weten: een gedeelte van de opbrengst wordt geïnvesteerd in goede productiemiddelen, zoals een elektrische oven. Dankzij de nieuwe oven is de productie gestegen, waardoor de werkgelegenheid kan groeien.