Kaarsen

Swazi Candles is gestart in een oude koeienstal van een voormalige zuivelfabriek in 1981 door twee afgestudeerden in Zuid-Afrikaanse kunst en een ontwerper. In die tijd was het Koninkrijk van Swaziland, met een prachtig bergachtige landschap, een oase van vrijheid en een toevluchtoord van het oude apartheids-regime over de grens. Het bleek een uitstekende plek voor het opzetten van een Cottage Craft industrie. De lokale bevolking was vriendelijk en ontvankelijk voor training en al snel bleken er goede en vaardige ambachtslieden bij te zijn. Swazi Candles begon een duidelijk Swazi etnische smaak en stijl te ontwikkelen.

De kleine werkplaats kreeg al snel een reputatie door het produceren van unieke kaarsen. En met het aantrekken van bezoekers van ver leken ze voorbestemd om een van de grootste toeristische attracties van Swaziland te worden. In het midden van de jaren 90 was de werkplaats in een koeienstal uitgegroeid tot een industrie met meer dan 200 werknemers uit de lokale bevolking en die kaarsen exporteerde over de hele wereld.

Tegenwoordig zijn de kaarsen wereldberoemd. Ze zijn er trots op dat iedere kaars nog steeds gemaakt en afgewerkt wordt met de hand en geen twee zijn hetzelfde! Het assortiment is inmiddels uitgegroeid met een verbluffende reeks van patronen, vormen en ontwerpen.

De kaarsen zijn bijzonder omdat ze op een aparte manier zijn gemaakt. De binnenkant van de kaars is van kneedbare en brandbare was, die tijdens de productie in een warmhoudlade wordt bewaard. Deze bolletjes worden in een vorm gekneed en daar omheen wordt gekleurde harde was in repen op de zachte was “geplakt”.

Deze repen zijn al voorzien van prints, zoals dierenprints, geometrische figuren, vlinders of authentieke symbolen. Wanneer de kaars de juiste vorm heeft, gaat de kaars in een koud bad, om daarna te worden gedroogd in een droogkast. Vervolgens gaat de lont in de kaars, die wordt vast gegoten met een beetje was. Tenslotte gaat de kaars in een badje vloeibare was voor de glans en wordt verpakt in cellofaan en voorzien van een kaart met “Light from Africa”. U kunt dit proces zien op youTube door op deze zin te klikken.

De eerste keer dat de kaars wordt aangestoken is het aan te raden na een half uur de kaars te doven en de was eruit te gieten. Dan (pas) is de kaars echt klaar voor gebruik! En… elke kaars blijft bruikbaar. Omdat de zachte was opbrandt, blijft de buitenkant van harde was intact zodat deze met een waxinelichtje erin nog steeds sfeervol licht kan verspreiden: LIGHT FROM AFRICA.