Capiz windlichten

 

De lotusbloem staat in het boeddhisme symbool voor onze ziel.

Doorschijnende, gekleurde lotusbloemen gemaakt van Capiz-schelpen.
Deze platte zeeschelpen, ook wel pareloester genoemd, laten licht door en komen uit de zeeën rond de Filipijnen en Indonesië.
Capiz werd al in de Spaanse koloniale tijd gebruikt in plaats van glas in de vensters van huizen en kloosters. Nu dient het als grondstof voor sfeervolle kunstnijverheidsartikelen in huis.

Capiz is een vrij platte schelp waarvan het vlees verwerkt wordt tot veevoer. De schelpen worden schoongemaakt en zo’n 12 uur geweekt in grote teilen. Daarna in de zon gedroogd en op grootte, dikte en kwaliteit gesorteerd. Afhankelijk van de toepassing worden ze verder bewerkt. Voor producten als schalen en windlichten wordt de schelp verder gevormd. Dit gebeurt volgens een papier-maché techniek. De schelpen worden geweekt en daarna om de gewenste mal gevouwen. Nadat de producten in de zon gedroogd zijn, worden ze geverfd en gelamineerd met een niet giftig hars.
Het verrassende van deze artikelen is, dat de contouren van de schelp nog te zien zijn. Kleine coöperaties en familiebedrijven in de metropool Manilla, op de Filipijnen, bewerken de schelpen. De makers werken zes dagen per week en verdienen een inkomen waarvan zij de eerste levensbehoeften als voedsel, kleding en huisvesting kunnen betalen. Dankzij dit inkomen behoren deze arbeiders niet meer tot het allerarmste deel van de bevolking.