Ook de wereldwinkel heeft kunst. Gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen. Hieronder worden 3 verschillende stijlen uit de verschillende landen nader toegelicht.
Bronzen beelden uit Burkina Faso
Burkina Faso, letterlijk ‘het land van de oprechte mensen’, ligt gedeeltelijk in de Saharastrook. Het is 7 x zo groot als Nederland en er wonen 17 miljoen mensen.

Brons gieten is in Burkina Faso een eeuwenoud, traditioneel en belangrijk ambacht.
Dit ambacht wordt overgedragen van leermeester op leerling, vaak nog in familieverband. De bronsgieters zijn vooral mannen die tot de Djermée-stam behoren.
De groep beeldhouwers van Ali Nikiema en Yacouba Guira maken de prachtige beelden die wij verkopen.
Dit gebeurt door middel van de ‘verloren was’-techniek. Hierbij wordt het originele beeld gemaakt van was. Dit wordt bedekt met klei. De klei wordt gebakken en de was smelt en loopt uit de vorm. Zo ontstaat een mal, waarin brons wordt gegoten. Het gegoten beeld wordt deels gematineerd met koperoxide, wat het de mooie kleur geeft.
De makers van deze beelden zijn aangesloten bij Coöperatie Ouagadougou. Een collectief van verschillende vakmanschappen bijeen om zo een breed aanbod te bieden voor de lokale-, nationale- en internationale markt. Kunstnijverheid en vakmanschap, het antwoord in een samenleving waar weinig industriële ontwikkeling bestaat en waar een grote werkeloosheid heerst.
De Coöperatie ondersteunt de ambachtslieden met hun marketing en stimuleert hen tot innovatie, kwaliteitsverbetering en onderling samenwerking. Natuurlijk vanuit de FairTrade-principes.
Natuurstenen Beelden uit Zimbabwe
Zimbabwe is afgeleid van de Shona woorden Dzimba Dza Mabwe hetgeen “huis van steen” betekent. De Shona zijn de grootste ethnische groep in Zimbabwe. In het hele land zie je kolossale rotsblokken die de horizon bepalen. Naast deze rotsen wordt er natuursteen gevonden wat uitstekend geschikt is voor beeldhouwen. Steensoorten met welluidende namen als springsteen, kobalt, opaal en fruitsteen zijn populair bij de moderne kunstenaar. Alle stenen, een enkeling uitgezonderd zijn winterhard en daardoor uitstekend geschikt als beeld in de tuin. Springsteen is een zwarte marmerachtige steen. Fruitsteen, Kobalt en Opaal zijn mooie kleurige stenen. Al onze beelden uit Zimbabwe zijn stuk voor stuk unica’s, met de hand vervaardigd.

Pas een aantal decennia geleden werd in Zimbabwe ontdekt dat Serpentijnsteen prima basismateriaal is voor het maken van beelden. Met gevoel voor precisie en de juiste verhoudingen vormen de kunstenaars uit deze bijzondere steen diverse familiebeelden en beelden als Hippo het nijlpaard met zijn gladde volle lichaam. Dankzij de combinatie van de prachtige kleuren en patronen én creativiteit van de kunstenaar, is elk beeld uniek. Op diverse locaties in Zimbabwe ligt Serpentijnsteen dicht aan de oppervlakte. De steen wordt in brokstukken van verschillende grootte uitgehakt en de kunstenaars ontdoen de gewonnen stenen ter plekke van overtollige scherpe en onregelmatige randen. Een ton Serpentijnsteen bevat gemiddeld vijftig brokken voor beelden van ieder circa 30 cm. Per dag maakt een kunstenaar gemiddeld drie familiebeelden. Het zijn de vrouwen die daarna met maar liefst acht gradaties schuurpapier de beelden in een bak met water helemaal glad schuren. Dit schuren kost overigens net zoveel tijd als het creëren van een beeld. Vervolgens gaan de beelden terug naar de kunstenaar die ze verwarmt en met was behandelt. Hierdoor ontstaat de kenmerkende diepe, intense kleur.

Kunstzinnige beelden uit Mexico van klei
In 2009 kregen Roberto en Etta het idee om mooie expressieve beelden te maken. Etta, een buitenlandse ontwerpster en Roberto, die zijn leven lang al met klei aan het werk is.

Hun samenwerking wordt een groot succes en inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een werkplaats waar 16 mensen onder goede omstandigheden en met veel plezier werken. Een werkplek met veel licht, ruimte, goede ventilatie op het platteland van Mexico.
De grondstof voor de beelden is klei. Deze wordt speciaal van een berg gehaald zo’n 50 km van de werkplaats. Aan de klei worden mineralen toegevoegd zodat de oventemperatuur verhoogd kan worden van 500 naar 800 graden Celsius. De beelden worden hierdoor harder en minder breekbaar.
Een basis laag wordt aangebracht om alle poriën in de klei te sluiten. Over deze basis komt een grondlaag van olieverf. Deze laag moet 3 dagen drogen voordat men verder kan.
De kleur wordt in minimaal 3 lagen aangebracht en geeft de dynamiek aan het beeld. Als afwerking wordt het beeld tweemaal afgelakt met een vernis. Door het vele handwerk zijn geen twee beelden gelijk maar heeft ieder beeld zijn eigen uitstraling.
Deze unieke beelden worden bij voorkeur niet buiten geplaatst en zijn niet vorstbestendig.
